dieta radom

Próchnica zębów (łac. caries dentium) to przykra bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba najczęściej objawiająca się demineralizacją substancji nieogranicznych i następnie proteolizą substancji organicznych głównie z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w skutek metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz i wewnątrzustrojowego. Uff.. brzmi trochę skomplikowanie więc proponuje żart na rozluźnienie - opowiedziała mi go kilka dni temu żona(mistrzyni sucharów ale nie tylko) : "Siedzi sobie facet na fotelu dentystycznym. Zabieg trwa już długo i zachciało mu się palić. Prosi więc dentystę:- Przepraszam, może pan zrobić przerwę na papierosa?- Nie ma sprawy! - odpowiada i wyrywa mu jedynkę"

He..no to pożartowalim a teraz czas na trochę teorii .. Co potrzeba do rozwoju próchnicy?

Ano muszą zaistnieć aż 4 czynniki : bakterie, cukry, podatność naszych zębów i czas.

Co ciekawe do rozwoju próchnicy może przyczynić się też pocałunek z ukochaną osobą ( o ile nadmiar bakterii które posiada przekracza dopuszczalną norme.) Także pamiętajmy, żeby każdorazowo podczas pocałunku weryfikować czy partner zadbał o utrzymanie swoich bakterii w dopuszczalnych ryzach rekomendowanych przez WHO ;)

Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L.acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans ( brzmi jak jakaś postać z Gwiezdnych Wojen ) Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów - powstają one w skutek metabolizowania cukrów. Jak wiadomo wspomniane cukry są składnikiem pożywienia. Niektóre produkty, które spożywamy mają go więcej a niektóre mniej. Jeśli nasze pożywienie obfituje w produkty wysoko przetworzone z dużą ilością składników po przecinku o podejrzanych nazwach - często zawiera również pokaźną ilość cukru. Ów cukier jest naturalnym składnikiem konserwującym żywność, nadającym mu dłuższy termin  przydatności do spożycia. Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie w rozwoju próchnicy. Co ciekawe najgorsze dla naszych zębów są tzw. cukry rafinowane - sztucznie dodawane do produktów. Odpowiednia dieta jest więc bardzo ważna aby zminimalizować ryzyko rozwoju próchnicy. Ważną informacją dla mam jest to, że dostarczanie wapnia i fluoru w okresie płodowym jak i w okresie wzrostu dziecka ma niebagatelne znaczenie na mniejszą podatność zębów na próchnicę. Ok, ktoś mógłby pomyśleć, ale po co mam dbać o zęby? Przecież nie chce być modelką/modelem nie muszą być one aż tak super piękne i błyszczące, odrobina próchnicy przecież im nie zaszkodzi. Pragne te osoby z tego miejsca poinformować, że zęby to nie tylko piękny wygląd ale przede wszystkim - jama ustna w której się znajdują to brama otwierająca drogę do dalszych struktór ustroju. Zatem wszelkie zmiany chorobowe i nieprawidłowości jakie występują w jamie ustnej mogą doprowadzić do innych poważnych schorzeń jak np. cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca i układu krążenia ( w tym miażdżyca i zawał włącznie), choroby układu ruchu, problemy z kręgosłupem, stany zapalne uszu, oczu lub zatok, sepsa, nowotwory, alergie, zapalenia nerek, choroby układu pokarmowego itd. ta lista właściwie nie ma końca.. Osobiście jestem szczęśliwym posiadaczem pełnego uzębienia ale nie jest to dziełem przypadku. Od najmłodszych lat moja kochana Mama dbała o to, żeby wszystko z moimi zębami było wporządku i chodziła ze mną na ul.Okulickiego do dr Marka Zatorskiego. Lata dziecięcie są bardzo istotne w procesie zapobiegania próchnicy bo to wtedy młody człowiek jest podatny na różnego rodzaju tzw. bodźce chorobotwórcze oraz co tu dużo mówić - częsty kontakt ze słodyczami. Jeśli do tego dochodzi brak higieny jamy ustnej o próchnice nie trzyba się długo prosić. Specjaliści z Katedry Dietetyki SGGW na czarnej liście produktów szkodzących zębom po które najczęściej sięgają dzieci umieścili : chipsy, batoniki, sucharki i pączki, słodkie napoje orzeźwiające, dżem i rodzynki. Stomatolodzy zaś radzą, by jeść ryby, masło, jaja, algi morskie, jabłka i kalarepę – te produkty diety bardzo korzystnie wpływają na stan zębów i tkanki miękkie jamy ustnej. Ja kończe i idę myć zęby, a Wy? ;-) ( Dietetyk Radom )

27 maja 2021
PRÓCHNICA ZĘBÓW JAKO NASTĘPSTWO ZŁYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

B L O G

dieta radom

tagi: dietetyk radom, dieta radom, odchudzanie radom

OFERTA

OPINIE

BLOG

dietetyk radom

O MNIE

dietetyk radom
dietetyk radom
dietetyk radom
dietetyk radom

STRONA GŁÓWNA

KONTAKT

dietetyk radom

PHOTOS: ZDJĘCIA GOOGLE,

LUB ZBIORY WŁASNE

TEN BLOG JEST ZA DARMO I POWSTAŁ TYLKO Z MIŁOŚCI DO DIETETYKI

Dietetyk Radom

       Kliknij i odbierz darmową wizytę

dietetyk radom

       Zadzwoń: 668 - 000 - 840

dietetyk radom

KLIKNIJ I ZOBACZ INNE

ARTYKUŁY NA BLOGU