Choć z Amerykańskimi naukowcami czasem trudno się zgodzić - bo potrafią udowodnić absolutnie wszystko wraz z tym, że ludzie powstali w wyniku skrzyżowania chomików dżungarskich i sztucznej inteligencji.
Natomiast w tym wypadku muszę przyznać im rację.
Osobiście nie wyobrażam sobie aby jedzenie miało kolor soczysto niebieski. Być może wynika to z tego, że pożywienie rzadko kiedy przybiera takie barwy - nawet genetycznie modyfikowany kurczak jest swojego rodzimego koloru.
Idąc tym tropem naukowcy udowodnili, że sam fakt niebieskiego koloru w otoczeniu posiłku, który za chwilę skonsumujemy- zmniejsza diametralnie chęć pochłaniania dużej ilości pożywienia.
Przykładem skutecznego wykorzystania tego zjawiska jest niebieski kolor ścian w kuchni czy też niebieskie elementy zastawy kuchennej jak talerze, kubki, sztućce itd. ewentualnie warto zamontować niebieskie światło w lodówce.
Kolor niebieski podświadomie tłumi apetyt tym samym zniechęcając do dużej ilości jedzenia.
tagi: dietetyk radom, dieta radom, odchudzanie radom
PHOTOS: ZDJĘCIA GOOGLE,
LUB ZBIORY WŁASNE
TEN BLOG JEST ZA DARMO I POWSTAŁ TYLKO Z MIŁOŚCI DO DIETETYKI