SKŁADNIKI
250g truskawek świeżych
400g jogurtu naturalnego np ZOTT
350g serka homogenizowanego
6 łyżek otrębów owsianych,
3 jajka z wolnego wybiegu
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
stevia/xylitol/eretrytol/miód
2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
6 łyżeczek żelatyny,
aromat tiramisu - kilka kropel
kakao ciemne
Otręby mielimy (nie jest to konieczne), dodajemy żółtka, słodzik, proszek na koniec miksujemy.
Białka z odrobiną soli ubijamy na mocno sztywną pianę.
Do masy z otrębami dodajemy 1-2 łyżki piany i miksujemy.
Następnie dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy na tortownicę.Biszkopt pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180stopni.
Jogurt, serek, słodzik i aromat miksujemy razem.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie,a gdy stwardnieje - podgrzewamy chwilę w mikrofali.
Żelatynę wlewamy do masy i miksujemy.
Truskawki kroimy w plastry lub jak kto woli kawałki.
2 łyżeczki kawy i słodzik lub miód zalewamy gorącą wodą - około 200ml następnie - mieszamy.
Gotowy biszkopt przekrawamy na pół.
Jedną część układamy na tortownicy - zalewamy połową kawy - ja nakładałem kawę łyżką.
Układamy po kolei:
1/2 masy serowo-jogurtowej truskawki biszkopt - znów nasączamy kawą
1/2 masy serowo-jogurtowej i wkładamy ciasto do lodówki.
Gdy masa stężeje, wyciągamy gotowe ciasto z tortownicy, i posypujemy kakao.
Można ozdobić truskawkami. SMACZNEGO ! :)
tagi: dietetyk radom, dieta radom, odchudzanie radom
PHOTOS: ZDJĘCIA GOOGLE,
LUB ZBIORY WŁASNE
TEN BLOG JEST ZA DARMO I POWSTAŁ TYLKO Z MIŁOŚCI DO DIETETYKI