Kaloryczność: ciasto w 100 gramach ma około 180 kalorii
Składniki: - 5 dużych lub 7 średnich marchewek
- 100 g mąki orkiszowej do wypieków chleba (może być też inna)
- 4 jajka
- 3 łyżki brązowego nierafinowanego cukru
- 2 łyżki oleju kokosowego (również warto wybrać nierafinowany)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka włoskich orzechów ( następnym razem można wypróbować inne orzechy, polecam nerkowca :))
Przygotowanie: Marchew dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce . Żółtka oddziel od białek. Ubij białka na pianę(musi być sztywna) (wcześniej dodaj szczyptę soli). Żółtka zmiksuj z cukrem a później połącz z ubitą pianą. Do tej masy dodaj proszek do pieczenia, cynamon, mąkę i olej kokosowy. Na końcu, gdy połączysz już te składniki, dodawaj powoli, małymi porcjami startą marchewkę. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Piekarnik nastaw na 180 stopni i piecz 60 minut. Zaproś na ten deser jakiegoś wielbiciela marchewki, a będzie Cię wychwalał pod niebiosa :)) Smacznego
tagi: dietetyk radom, dieta radom, odchudzanie radom
PHOTOS: ZDJĘCIA GOOGLE,
LUB ZBIORY WŁASNE
TEN BLOG JEST ZA DARMO I POWSTAŁ TYLKO Z MIŁOŚCI DO DIETETYKI