dieta radom

Któż z nas jako dziecko nie chciał chociaż na jeden dzień być jak Charlie w Fabryce Czekolady i zobaczyć na własne oczy jak produkowane jest jedno z największych wynalazków ludzkości czyli CZEKOLADA.

 

Co w niej takiej niezwykłego poza smakiem wartym grzechu?

 

Czekolada zwiększa wydzielanie serotoniny, potocznie nazywanego hormonem szczęścia. Rozluźnia naczynia krwionośne układu sercowo - naczyniowego. Powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych, które u osób otyłych są szczególnie narażone. Wiele badań naukowych wbrew powszechnym opiniom ujawnia, że czekolada z większą zawartością kakao (od 70%) chroni wręcz przed zespołem metabolicznym: insulinooporności, nadciśnienia i otyłości trzewnej. Czekolada zawiera również ciekawy związek działający euforyzująco fenyloetyloaminę. Badania z 2009 roku wykazały, że podczas jedzenia czekolady wytwarza się w mózgu podobna do opium substancja chemiczna, która w znaczący sposób poprawia nasz nastrój. Ale to nie wszystko, bo czekolada to również źródło wielu wartościowych składników takich jak żelazo, cynk, miedź, potas, wapń, magnez.

 

Alternatywą dla osób uczulonych na czekoladę i nie mogących korzystać z jej błogosławieństwa jest Karob czyli - proszek uzyskiwany z szarańczyna strąkowego. Karob był głównym źródłem cukrów dawnej Azji Mniejszej i krajów basenu Morza Śródziemnego. W smaku owoce karobu przypominają osłodzone kakao i stanowią bogate źródło witamin z grupy B oraz witamin A, D i E i paru cennych składników mineralnych jak żelazo czy wapń.

 

Wracając jednak do klasycznej czekolady należy zaznaczyć, że ta gorzka wypada na diecie dużo lepiej, choć nie będę ukrywał, że moim podopiecznym zdarza się mieć rozpisaną w diecie słodką mleczną czekolade i osiągają często dużo lepsze efekty niż ktoś kto kurczowo trzyma się swojej restrykcyjnej diety, którą sam dla siebie ułożył. Dieta moi kochani - to powinna być wbrew powszechnych opinią PRZYJEMNOŚĆ, wiadomo czasem wymaga to troszkę pracy i wysiłku, aby osiągnąć efekt, ale generalnie moi podopieczni czują się na diecie doskonale i zawsze powtarzam, że to dieta powinna służyć człowiekowi a nie człowiek diecie.

 

Również dobra informacja dla cukrzyków gdyż czekolada gorzka ma również stosunkowo niski indeks glikemiczny, bo ta z zawartością kakao 99 % - stanowiący indeks zaledwie 22, może więc być stosowana na diecie u osób z zaburzoną gospodarką glukozy i insuliny. Kilka kostek czekolady dziennie nie doprowadzi więc do zatrzymania spadku wagi, a działanie euforyzujące sprawi, że chętniej na diecie pozostaniemy i dalej będziemy się cieszyć jej pozytywnym działaniem.

 

Jeśli więc będziecie dziś na zakupach - koniecznie dorzućcie do swojego koszyka ten Super Produkt zwany CZEKOLADĄ i schowajcie w kąt wyrzuty sumienia, bo jak widać nie ma czym się martwić ! :-) 

 

( Dietetyk Radom )

10 sierpnia 2021
CZEKOLADA - OD LAT NIEODŁĄCZNY ELEMENT DOBREJ DIETY

B L O G

dieta radom

tagi: dietetyk radom, dieta radom, odchudzanie radom

OFERTA

OPINIE

BLOG

dietetyk radom

O MNIE

dietetyk radom
dietetyk radom
dietetyk radom
dietetyk radom

STRONA GŁÓWNA

KONTAKT

dietetyk radom

PHOTOS: ZDJĘCIA GOOGLE,

LUB ZBIORY WŁASNE

TEN BLOG JEST ZA DARMO I POWSTAŁ TYLKO Z MIŁOŚCI DO DIETETYKI

Dietetyk Radom

       Kliknij i odbierz darmową wizytę

dietetyk radom

       Zadzwoń: 668 - 000 - 840

dietetyk radom

KLIKNIJ I ZOBACZ INNE

ARTYKUŁY NA BLOGU