Wg. Ajurwedy odpowiednie jedzenie jest niezwykle ważnym elementem dla zdrowia człowieka. Można wyróżnić szereg rzeczy, które przyczyniają się do poprawy równowagi organizmu.
1. Po przebudzeniu należy zastąpić kawę lub mocną herbatę - wodą z imbirem. Filozofia Ajurwedy nazywa nawet wodę "boskim napojem" i kładzie szczególny nacisk aby pić jej dużo - w każdej postaci. Przyspieszy trawienie i zapobiega gromadzeniu się niestrawionych resztek w organizmie.
2. Posiłki spożywane w nerwach zdażają się każdemu, ale należy zamienić jedzenie w pośpiechu czekolady i ciasta na suszone lub świeże owoce oraz orzechy.
3. Jedzenie powinno być jedzone powoli, tak długo jak możemy sobie na to pozwolić. Każdy kęs powinien być przeżuty dokładnie. Dzięki temu uczucie sytości pozostanie z nami na dłużej.
4. Podczas jedzenia nie wolno się spieszyć, ani stresować. Wszystkie negatywne myśli podczas jedzenia należy wytłumić np. muzyką lub ulubionym serialem komediowym. Również przed posiłkiem warto wypić szklankę wody.
5. Przygotowując posiłki wg. Ajurwedy trzeba wdychać w nozdrza zapachy unoszące się w powietrzu. Cieszyć się tą czynnością i celebrować ją tak by sprawiała nam jak najwięcej przyjemności. Duże znaczenie ma również aby przygotowanie jedzenie wyglądało dobrze, było ucztą dla oka, a stół był ładnie nakryty oraz otoczenie wokół nas przyjemne.
6. Nie wolno spożywać konswerw, żywności przetworzonej, ciężkostrawnej oraz warto minimalizować użycie mikrofalówki.
Bardzo ważną rolę w Ajurwedzie odgrywają także ubiór oraz kolory:
soczysto czerwony t-shirt pobudza do działania (dobry w dzień treningowy)
delikatna zieleń uspokaja (zielony polar w Niedziele rozgrzeje i ukoi zmysły)
błękitny (działa uspokajająco - pościel w tym kolorze pozwoli szybciej zasnąć)
połączenie zielonego i żółtego (uaktywnia komórki mózgowe do lepszej pracy)
Zobacz również wpis : AJURWEDA - CZYLI RELAKS W TYCH TRUDNYCH CZASACH - CZĘŚĆ 3 😌🛀🎁💌
tagi: dietetyk radom, dieta radom, odchudzanie radom
PHOTOS: ZDJĘCIA GOOGLE,
LUB ZBIORY WŁASNE
TEN BLOG JEST ZA DARMO I POWSTAŁ TYLKO Z MIŁOŚCI DO DIETETYKI